Spara när du köper!

Spara när du köper! Vad betyder det? Jo, det betyder precis som det låter! Du kan spara pengar när du handlar, genom att utgå ifrån flera aspekter, och se över dina val i affärerna! Här kommer några tips vi har samlat ihop för olika situationer så att du ska kunna spara så mycket som möjligt när du handlar!

Hur kan jag spara i klädaffären och skoaffären?

Kolla först med släktingar och vänner!

Du kanske inte ens behöver gå till kläd- eller skoaffären! Kolla först med dina släktingar och vänner, vem vet, de kanske har kläder och skor de inte använder som passar dig perfekt! Om du har storasyskon är det mycket möjligt att de har kläder och skor som de växt ur som passar dig, och det bästa av allt, det är helt gratis!

Kolla på secondhand-butiker och köp- och säljsidor!

Återigen, du kanske inte ens behöver gå till kläd- eller skoaffären! Kolla på secondhand-butiker för att se om de har vad du vill köpa. De har väldigt ofta unika plagg och skor som inte finns någon annanstans, och priserna är mycket lägre än i vanliga kläd- och skobutiker.

Leta efter reaprodukter, bli medlem i butikerna och samla rabattkuponger!

Leta efter produkter som är på rea i butikerna! De behöver inte vara av sämre kvalité p.g.a. att de har nedsatt pris.  Ett annat bra tips är att bli medlem i butikerna! Det resulterar ofta i att du får extrapris på vissa varor, du får en gratis produkt, eller att du får rabattkuponger hemskickade till dig! Kom då ihåg att använda  rabattkupongerna när du köper och släng inte bort dem!

Hur kan jag spara i matbutikerna?

Leta efter extrapriser och välj varumärke och förpackning med omsorg!

Liksom i kläd- och skobutiker så ska du leta efter extrapriser i matbutiker för att spara så mycket som möjligt! Var även noga med vilket varumärke och vilken förpackning du väljer. Ett annat tips är att alltid kolla kilopriset på de varor du köper! Produkt A kan verka mycket billigare än produkt B p.g.a. att produkt A är billigare, men i själva verket är Produkt B billigare, men den verkar dyrare eftersom den produkten innehåller mer av produkten. Så kolla alltid kilopriset innan du köper!

Anpassa dina köp efter årstid!

Köp t.ex. inte apelsiner på sommaren! Då är priset mycket högre än på vintern, så köp t.ex. äpplen på sommaren istället! På sommaren brukar de även finnas svenska äpplen till låga priser, så passa på att köpa då så sparar du på miljön också. 🙂

Var noga med utgångsdatum och våga pruta!

Kontrollera alltid utgångsdatumet på produkterna innan du köper dem! Då ser du till att de inte blir dåliga och gamla några dagar efter att du köpt dem. Produkterna håller då längre och då slipper du köpa nya varor. Men! Om du tänker köpa en vara som går ut dagen efter att du köper den, så det kan det vara smart att köpa den ändå! Varför? Jo, om det är en liten vara kan du använda upp den samma dag, och du kan få köpa den billigare! Om en vara går ut dagen efter brukar du ofta kunna få den varan billigare (pruta) om du säger till i kassan att varans utgångsdatum är kort.

Anpassa köpen utifrån hur mycket du behöver!

Om du bor själv och äter fisk en gång i veckan, köp då inte fem kilo fisk varje vecka! Köp då istället t.ex. 500 gram fisk per vecka. Det är självklart ett överdrivet exempel, men endast för att det ska bli lätt första. Däremot, om fisk är på extrapris en vecka, köp då mycket fisk och frys in det du inte använder den veckan! Då sparar du pengar, och fisken blir inte dålig eftersom den ligger i frysen.  Om du bor tillsammans med en kompis t.ex. kan det vara smart att storhandla. Då kan ni ofta få storköpsrabatt och på så sätt spara pengar!

Hur kan jag spara när jag spenderar pengar på nöjen?

Hur kan jag spara när jag går på café?

Först av allt, caféer har väldigt dyra priser. Vårt tips är att du väldigt sällan går på caféer, istället, bjud hem varandra! Det blir mycket billigare! Självklart kan du gå på café då och då, men om du har vänner som väldigt ofta går på café, ta då med eget fika!Då sparar du också pengar! Sedan kan du såklart välja med noggrannhet när du går på caféer, och inte välja de dyraste bakelserna. Utgå ifrån din budget för att veta hur mycket du kan spendera på café.

Hur kan jag spara när jag går på bio?

Även bio har väldigt dyra priser, så vårt tips i det här fallet är också att bjuda hem varandra så ni kan ha filmkväll hos varandra! Om du dock går på bio, var då noga med att kolla om du har några bio-presentkort liggandes hemma som kan komma till användning. undvik även 3D-visningra, de kostar oftast mycket mer än vanliga visningar men förbättrar inte bio-upplevelsen märkbart.

Hur kan jag spara när jag köper alkohol och tobak?

Vårt råd är att du drar ner på alkoholköpandet eftersom alkohol är väldigt dyrt. Alkoholköp är dock väldigt svårt att spara pengar på och därför rekommenderar vi att du sällan köper alkohol. Tobak rekommendera vi att du inte alls köper, eftersom det är väldigt dyrt och samtidigt förstör din egen kropp.