Varför spara och hur gör jag?

Varför ska jag spara? Hur gör jag? Hur mycket ska jag spara? Var ska jag börja? Vi ger dig svaren på de frågorna! Här nedan har vi samlat de bästa spartipsen, som vi hoppas kan hjälpa dig att bestiga den svåra ekonomitrappan! 🙂

Varför ska jag spara?

Varför man ska spara är en bra fråga, vissa ser helt enkelt inget syfte med att spara, men det finns det verkligen! Tänk dig att du måste köpa en ny vinterjacka, men du har inte tillräckligt med pengar. Då kan det vara perfekt att ha sparat ihop pengar för att ha råd. Eller tänk dig att du vill åka utomlands på semester, det kostar ofta väldigt mycket pengar, och då kan det vara väldigt bra att du har sparat ihop pengar för att ha råd.

Om du däremot inte behöver spara pengar till något, du har allt du behöver, varför ska du spara då? Jo, ska du spara ihop en buffert. Vad är det för något då? Scrolla ner en bit så hittar du!

Hur mycket ska jag spara?

Innan du lär dig hur du ska spara borde du såklart veta hur mycket du ska spara, men hur ska du kunna veta det? Går det att veta? Det är såklart olika från person till person, och det beror t.ex. på inkomst och syfte med sparandet, men det finns en bra utgångspunkt du kan utgå ifrån. En budget. En budget är planering över dina pengar som ser till att pengarna räcker till, och att de används till det som du behöver. Vill du lära dig mer om hur du gör en budget och hur mycket du ska spara? Tryck på länken här!

Vad är en buffert och varför ska jag spara ihop en?

En buffert är en summa pengar som du kan spara ihop, som du sedan kan använda om något oväntat skulle hända. Tänk dig att din diskmaskin går sönder, och försäkringen inte täcker hela summan som en ny diskmaskin kostar. Om du då har sparat ihop en buffert kan du köpa en ny diskmaskin direkt. Du slipper ta onödiga lån, som sedan även resulterar i räntekostnader. Om du inte tar ett lån för att kunna köpa en ny diskmaskin måste du börja spara, och då måste du diska för hand tills du har råd. Men tänk om du redan har sparat ihop en buffert redan innan olyckan sker, då är allt redan fixat!

Rör inte de pengar du sparar! Hur gör jag det?

Lägg undan en del av din inkomst och rör inte de pengarna sedan! Det är ett av de allra vanligaste spartipsen som nämns, men hur lyckas man med det? Det är så lätt att man köper något för de pengar man egentligen skulle ha sparat. Men hur gör man för att undvika det? Vårt tips är att direkt du får in din inkomst så lägger du undan den del du ska spara på ett annat konto som du inte använder. Om du vet inte hur du ska göra för att öppna ett nytt konto, kontakta din bank.

Men om du misslyckas med att lägga över pengarna till ett annat konto och istället använder pengarna till något? Då har vi ett ännu bättre tips för dig! Fixa så att du har Autogiro! Då dras den summa du vill spara från ditt konto automatiskt varje månad när din inkomst hamnar på ditt konto! Det är väldigt smidigt och enkelt, och förhindrar att du inte skickar det du vill spara till ett annat konto.