Hindra ogenomtänkta köp!

Du går till klädaffären för att köpa ett par nya byxor. Precis när du ska gå till kassan för att betala ser du att en jättesnyggtröja har nedsatt pris, som nu endast kostar 399 kr istället för 699kr. Du har egentligen inte råd, men du slår till ändå, den är ju så billig! När du kommer hem inser du att du inte kommer ha råd att betala varken mobilabonnemanget eller Spotify den här månaden p.g.a. att du köpte tröjan, och du ångrar dig. Hur ska du göra för att förhindra de onödiga och  förhastade köpen? Vi ger dig svaren!

Hur gör jag för att inte köpa saker som jag egentligen inte behöver eller inte har råd med?

Tänk alltid till en extra gång innan du köper. Ett bra tips, men ändå väldigt svårt att utgå ifrån, då de flesta inte tänker alls just i stunden då de så gärna vill köpa den där grejen de blir lockade till att köpa. Därför är det bättre att tänka i förväg! Här kommer några tips:

  • Skriv alltid en inköpslista på vad du ska köpa! Skriv ner vad du ska köpa på en lista och utgå ifrån den listan. Då vet du exakt vad du ska köpa och vad du inte ska köpa!

  • För endast över de pengar du ska handla för på kontot! Innan du åker och handlar, kolla vad sakerna på inköpslistan kostar tillsammans! För sedan endast över den summan till kontot du tänker använda när du handlar! Så t.ex, totalsumman av inköpslistan är 380 kr, för då över 400 kr till kontot, då har du marginal ifall någonting skulle kosta lite mer än förväntat. På så sätt kan du inte göra onödiga och ogenomtänkta köp!
  • Budgetera! Gör en budget, en ekonomisk planering, så du vet hur mycket du kan handla för, och hur mycket pengar du har till varje slags varor du ska handla! Klicka här för att lära dig mer om hur du gör en budget!