Frågor om lån

Varför ska jag låna? Vad behöver jag låna till? Var ska jag låna pengarna från? Vad är ränta? Vi ger dig svaren!

Varför ska jag låna?

Anledningen till att du ska låna pengar är att du inte har nog mycket pengar till det du behöver. Då får du låna av banken och de hjälper dig att lägga fram en plan för din avbetalning på lånet, eftersom de pengar du lånar så småningom ska betalas tillbaka. Avbetalningen kan ta olika lång tid beroende på hur mycket du lånar.

Vad behöver jag låna till?

Du kan behöva låna till studier, eller så vill du kanske köpa en bostad eller en bil.

Det som är viktigt att tänka på när du ska du låna är vad du ska låna till. Anledningen till det är att det oftast blir dyrare att låna eller köpa på avbetalning. Små saker såsom dator, TV, mobiltelefon och andra saker som inte är livsviktiga är bättre att spara pengar till och sedan köpa när du har råd.

Studier är det många som lånar pengar till, och det kallas för studielån.

Om du börjar på en högskola eller universitet kan du ibland behöva flytta från din hemort, och då kan du behöva låna pengar till en ny bostad, vilket då kallas för bostadslån.

Om du har tänkt att låna pengar till en bil, då kan det vara bra att räkna med andra faktorer, såsom:

  • Vad är den exakta anledningen till att jag ska köpa en bil?
  • Finns det bussar dit jag ska?
  • Måste jag ha en helt ny bil?
  • Kan jag cykla eller gå istället?
  • Spelar modellen någon roll?
  • Drar den mycket bensin? Kan jag spara pengar om den drar lite bensin?
  • Om bilen jag vill köpa är billig, kan jag spara ihop pengarna istället?

Om du har problem med att spara eller inte riktigt vet hur du ska spara? Klicka här!

Varifrån ska jag låna pengarna?

När du lånar pengar lånar du oftast via banken. Det finns olika företag som hjälper dig att hitta den bank som passar dina lån och de behov du har.

Vi rekommenderar inte att du lånar stora summor av dina föräldrar, syskon eller vänner. Då finns det risker att det blir konflikter inom familjerna, så stora summor är bättre att låna från banken.

Vi rekommenderar att du först sparar ihop pengar innan du tar lån, eftersom många banker har en gräns med ett antal procent av pengarna du ska låna som du måste ha för att få låna.

Håll koll på räntan och ta inga SMS-lån!

Ränta är den avgift du måste betala banken du lånar ifrån för att låna pengar. Därför är det väldigt viktigt att hålla reda på hur stor räntan är hos en bank innan du tar ett lån. Räntan skrivs alltid i procent, så om du t.ex. lånar 100 000 kr och räntan är 10%, måste du betala 10 000 kr vid varje avbetalning + de pengar du betalar tillbaka. Därför rekommenderar vi inte att ta lån med höga räntor, såsom SMS-lån. SMS-lån har väldigt höga räntor som kan ligga på över 200%, och därför beordrar vi dig, ta inga SMS-lån! De kan ge dig stora skulder som kan ta flera år att betala tillbaka.